Naša ordinacija je u sustavu HZZO-a. Potrebno je ponijeti samo zdravstvennu iskaznicu i, naravno, iskren osmijeh. Saznaj više

Vaši zubi

Iza zdravih zubi ne stoji nikakva strogo čuvana tajna. Tajna zdravog osmijeha je u svakodnevnoj higijeni.

Njega vaših zubi

  • Zašto se zubi kvare?
  • Obojenja i mrlje
  • Kako zadržati zdrave zube?

Zašto se zubi kvare?

Kvar na zubnoj caklini stvara se zbog određenih vrsta bakterija koje proizvode kiseline koje napadaju zubnu caklinu na površini zuba. Jednom kad je površina cakline probijena, zub se ne može samostalno obnoviti. Stoga se nastavlja kvariti i uništava se unutrašnjost zuba te napada živac, što može prouzročiti bol.

Obojenja i mrlje

Zašto dolazi do obojenosti zubi?

Nekoliko je razloga koji uzrokuju obojenost zubi. Hrana, napici, ali i lijekovi mogu stvoriti pigmentacije na zubima. Pušenje te ne pridržavanje svakodnevne oralne higijene također može dovesti do obojenosti. U drugim slučajevima diskoloracija može biti rezultat genetike ili bolesti.

Što stvara obojenja na zubima?

Obojenost zubi može nastati zbog pijenja Coca-cole, kave i čaja te konzumiranja nekih drugih namirnica kao što su borovnice, crno vino ili duhanski proizvodi. Takva se obojenja nazivaju vanjska obojenja.
Zubni plak isto stvara obojenja. On se taloži na zubima i uzrokuje obojenja koja se nazivaju mekim zubnim naslagama. On je obično rezultat neprimjerene oralne higijene.

Stop obojenjima na vašim zubima

• Ograničite unos kave i čaja.
• Izbjegavajte pušenje.
• Redovito posjećujte svog stomatologa radi profesionalnog čišćenja.
• Redovito četkajte zube i pravilno koristite zubni konac. Neke zubne paste imaju sastojke koji mogu pomoći u uklanjanju manjih pigmentacija te u ostvarivanju učinka izbjeljivanja.

Kako zadržati zdrave zube?

Zubni kvar možete prevenirati poduzimajući korake kojima sprečavate pojavu bakterija na svojim zubima:

Četkajte zube i koristite zubni konac svakodnevno. Savjetujte se sa svojim stomatologom da vam preporuči pastu i vrstu četkice koje su najbolje za vaše zube.
Hranite se zdravo, osobito jedite namirnice od punog zrna, povrće, voće te namirnice koje imaju male količine zasićenih masnoća i soli.
Izbjegavajte namirnice koje sadržavaju mnogo šećera, osobito ljepljive, slatke namirnice kao što su karamele ili tvrdi bomboni jer, što je dulje šećer u kontaktu s vašim zubima, time može napraviti više štete.